Polarkokken Adolf Lindstrøm

Adolf H. Lindstrøm (f. 1866, d. 1939) ble kalt «polarkokken» fordi han var med på mange av de store polarekspedisjonene, deriblant Roald Amundsens ekspedisjoner både gjennom Nordvestpassasjen (1903-06) og til Sydpolen, (1910-12).

Født i Hammerfest, dro han som 15-åring til sjøs og arbeidet som kokk på ishavsskuter. Etterhvert ble han også maskinist og bidro på ekspedisjonene i innsamling og kartlegging av flora, fauna og geologi.

Lindstrøm i byssa. Trolig på «D/S Hålogaland» ca 1890. Eier: Nasjonalbiblioteket.

Lindstrøms kjøkken

Lindstrøms kjøkken var enten den gyngende byssa ombord på polarskutene eller et lite rom på ekspedisjonshyttene når de var ved land. Uansett hvor, var kjøkkenet hans en trygg havn som de andre i ekspedisjonen søkte til når de trengte å gråte eller le.

Lindstrøm i Framheims kjøkken, 1911. eier. Nasjonalbiblioteket.

Utstyret

Vedkomfyrene på polarskutene der Lindstrøm var kokk (eller stuert som det heter til sjøs) måtte også kunne brukes i hardt vær og store bølger. Komfyrtoppen hadde derfor en slingrekant, et gjerde som holdt gryter og kjeler på plass.

Slingrekanter på komfyren hindret at gryter føk av komfyren i bølger. Eier: Frammuseet.

Råvarene

Lindstrøm brukte mange lokale matvarer som han sanket eller fanget på ekspedisjonene. Alt fra sjøfugl og fisk til isbjørn, sel og moskus, samt bær slik som multer. Multer hadde han forøvrig alltid med. De er rike på C-vitaminer, noe som er viktig for å hindre sykdommen skjørbuk.

Lindstrøm med prøver av fisken på King William Island, 1904. eier: Nasjonalbiblioteket.

Drikke

På den andre ferden med Fram, som gikk til nordvest-Grønland i 1898-1902 fylte Lindstrøm en tom multedunk med vann og lot det gjære med sirup. Etter å ha stått en stund fikk han noe som lignet øl, og som kunne drikkes.

Multer var fast del av provianten på alle ekspedisjonene som Lindstrøm var med på.

Adolf Lindstrøms pannekaker

Lindstrøm var særlig kjent for sine «hotcakes», eller tykke pannekaker som han serverte hver dag til frokost. Hver mann fikk en stabler på tre til fire, toppet med rikelig med smør og sukkersirup eller lønnesirup.

Lindstrøm holdt oppskriften hemmelig, men polfarer Otto Sverdrup gjenga en skisse:

Røre av 1 kg fint hvetemel, gjerne bokhvete. 2 liter melk eller kondensert melk, 100 gram smør, gjær og 8 egg eller tilsvarende eggepulver. Dette blandes godt om kvelden. Melken skal skåldes og kjøles ned. Tilsett salt og rikelig med sukker. La røren heve på et varmt sted i 12 timer. Hotcakes stekes i varm panne med mye smør og vendes raskt en gang.

Du kan også prøve deg.

Lindstrøms «Hot-Cakes» var en legendarisk del av ekspedisjonenes frokost.

Kilder

Bøker

  • Ekeberg, J. O.: Et liv i isen. Polarkokken Adolf H. Lindstrøm, Kagge, 2000
  • Sverdrup, O.: Under russisk flagg, Aschehoug, 1928.


Nettressurser