Gino Valente

Gino Valente regnes som den som i nyere tid bragte verdens mat til Norge. Han var født i Italia i 1942, og begynte som 15 åring i oppvasken på et kjøkken i Sveits. Han jobbet seg raskt oppover, og som 19-åring ble han sendt til Norge. Her ble han etterhvert kjøkkensjef på Hotel Nobel.

I 1970 åpnet han Valentes Osteria i Kirkeveien. Dette var den første italienske restauranten i Oslo, og her ble nordmenn for alvor kjent med pasta, pizza og cappuccino. Den italienske maten han bragte med seg var også en døråpner for mat fra andre land.

Foto: Kurt Gaasoe

Valentes kjøkken

I Italia er stuen nærmest til pynt. Kjøkkenet er hjemmets hjerte. Det er der maten lages, og alt skjer. Selv foretrekker Gino Valente små kjøkken der det er kort vei mellom kjøleskap, benk og ovn. Det sparer tid og energi, og man trenger bare å snu seg for å finne noe.

Her er Gino Valente i gang med en pizza i 2022. Bildet er fra kjøkkenet i restaurant Valentes, som i dag drives av datteren Marisa. Klikk og dra for å se deg rundt i kjøkkenet i 360-visning!

Utstyret

Kniven er Gino Valentes viktigste redskap. Han har kniver dedikert til ulike råvarer. Én til kjøtt og én til grønnsaker. Gode kniver skal vaskes for hånd så de ikke mister eggen.

Kniven er Valentes viktigste redskap i kjøkkenet. Foto: Ave Calvar.

Råvarene

Gode grønnsaker, da særlig salat, tomat og urter regner han som de viktigste råvarene. En særlig favoritt er løvetannblader, som han plukker selv. De kan være i salat, eller forvelles og stekes raskt med hvitløk og litt chili.

Løvetannblad. Foto: Greg Hume.

Drikke

Et glass vin til måltidet, enten rød eller hvit, men ikke mer enn ett, for det kan ta oppmerksomheten bort fra maten. Til vinen er det også bra med et glass vann med presset sitron.

En flaske rødvin. Foto: Evan Swigart.

Gino Valentes pizza


Pizzadeig

  • 1 kg hvetemel
  • 15 g ferskgjær
  • Vann

Kna sammen, og del i boller på 250 g. Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og sett til heving i romtemperatur i 1 time. Når deigen er hevet, bruk hendene til å forme deigen til en tallerkenstor sirkel. Bruk semulegryn når du gjør dette, ikke hvetemel (med hvetemel blir pizzabunnen seig).


Pizzasaus (tomatsaus)

  • En boks med tomater
  • Eventuelt litt oregano

Knus den enten med stavmikser eller hendene. Du kan eventuelt ha i litt oregano.

Ha tomatsausen på pizzabunnen, og etterpå det andre du skal ha på pizzaen. Hvis du bruker mozzarella som har vært i pose med lake, la den renne godt av seg i en sil før du har den på pizzaen.

En pizza av Gino Valente.